در سالهای اخیر، چین با شتابی چشمگیر به یکی از اصلیترین مقاصد تحصیل بینالمللی در جهان تبدیل شده است. هر سال نزدیک به ۵۰۰ هزار دانشجوی خارجی، این کشور را برای ادامه تحصیل خود انتخاب میکنند؛ رقمی که نشاندهندهی رشد مداوم و جذابیت روبهافزایش سیستم آموزشی چین است. هزینههای مقرونبهصرفه، دانشگاههای معتبر در سطح جهانی، تنوع رشتهها، ارائه بورسیهها و کمکهای مالی و سطح پایین تبعیض نژادی، همگی عواملی هستند که تحصیل در چین را به گزینهای هوشمندانه و جذاب برای دانشجویان بینالمللی تبدیل کردهاند.
در این مطلب، بهترین دانشگاههای چین در سال ۲۰۲۵ را برایتان آماده کردهایم تا با آشنایی کاملتری مسیر تحصیل در یکی از قدرتمندترین نظامهای آموزشی آسیا و جهان را انتخاب کنید. با این حال، شروع مسیر تحصیل در چین نیازمند آشنایی با فرآیندهای دریافت پذیرش تحصیلی و ویزای تحصیلی این کشور است که هرکدام شرایط و الزامات خاص خود را دارند. اگر متقاضی تحصیل در چین هستید، پیشنهاد میکنیم از طریق رزرو وقت مشاوره پذیرش تحصیلی با کارشناسان موسسه اعزام دانشجوی علمی نو، مسیر خود را با اطمینان و اطلاعات کامل آغاز کنید.
تحصیل در چین
سیستم آموزش و پرورش چین یک برنامه سهمرحلهای برای مقاطع دانشگاهی تعیین کرده است: تحصیل در مقطع کارشناسی در چین 4 سال به طول میانجامد و عمدة کلاسها به زبان انگلیسی برگزار میشود، به همین دلیل برای دریافت پذیرش تحصیلی از چین نیاز به ارائه مدرک تافل یا آیلتس دارند. همچنین مدرک دیپلم یا پیشدانشگاه با معدلی بالاتر از 14 و شرایط سنی تا 25 سال از جمله شرایط دریافت پذیرش تحصیلی، ویزای تحصیلی و به طور کلی تحصیل در چین است.
کارشناسی ارشد خواندن در چین 2 تا 3 سال زمان میبرد؛ دریافت پذیرش تحصیلی در این مقطع نیز شرایط سنی زیر 35 سال، مدرک زبان انگلیسی یا چینی و شرط معدل دارد. دریافت پذیرش تحصیلی از دورههای دکتری در چین نیز به مدرک زبان انگلیسی نیاز دارد؛ این دورهها معمولا 3 تا 4 سال طول میکشند و آینده شغلی خوبی در انتظار فارغالتحصیلان خواهد بود.
تعداد دانشگاه های چین
تا سال 2025 نزدیک به 3 هزار دانشگاه و کالج در چین تاسیس شده است که از این میان 71 موسسة دارای رتبهبندی در QS داشته است؛ 5 مورد از آنها در 100 دانشگاه برتر دنیا جای میگیرند. بیشترین دانشجویانی که از به دنبال دریافت پذیرش تحصیلی از چین هستند، از مبدا کره جنوبی، تایلند، پاکستان، ایالات متحده، هندوستان، روسیه، ژاپن و اندونزی تحصیل در چین را برمیگزینند. در سال 2024 نزدیک به 60 هزار دانشجو موفق به دریافت بورس و کمکهزینه تحصیلی شدند. شایان ذکر است که تعداد برنامههای تحصیلی انگلیسیزبان رو به افزایش است و برای سهولت دریافت پذیرش تحصیلی دانشجویان بینالمللی در طول 5 سال گذشته تعداد آنها 63 درصد افزایش پیدا کرده است.
بهترین دانشگاه های چین
جمعیت غریب یه یکونیم میلیاردیِ چین تعدد مراکز آموزشی در این کشور را به امری اجتنابناپذیر تبدیل کرده است. جالب است بدانید که در سال 2018، نزدیک به یکسوم موسسات برتر ردهبندی QS مربوط به دانشگاه های چین میشد (94 موسسه از مجموع 300 مورد). برنامه چشمانداز این کشور که تا انتهای سال 2024 ادامه داشت، بر روی مدرنیزه کردن و تقویت سیستم تحصیلات تکمیلی تمرکز داشت، اما برنامههایی مانند پروژه 211، قصد دارند 100 موسسه آموزشی چینی را به سطح استاندارد جهانی برساند، یا پروژه 985 که قصد دارد گروه ممتازی از دانشگاهها را ایجاد کند که منجر به تولید لیگ C9 شده است؛ چیزی شبیه به لیگ Ivy امریکا یا گروه راسل در بریتانیا!
لیگ C9 دانشگاه های چین
لیگ C۹ چین در واقع اتحادیهای متشکل از ۹ دانشگاه برتر این کشور است که با حمایت دولت و در قالب پروژه ۹۸۵ شکل گرفت تا سطح آموزش عالی در چین را ارتقا دهد. این ۹ دانشگاه تنها ۳ درصد از پژوهشگران چین را در خود جای دادهاند، اما ۱۰ درصد از بودجههای تحقیقاتی کشور را جذب میکنند. جالبتر اینکه ۲۰ درصد از تولیدات علمی و ۳۰ درصد از تمام ارجاعات علمی چین، متعلق به همین دانشگاههاست. اعضای این لیگ شامل دانشگاه پکن، دانشگاه چینهوا، دانشگاه فودان، دانشگاه جیاوتونگ شانگهای، دانشگاه نانجینگ، دانشگاه ژجیانگ، دانشگاه علوم و فناوری چین، دانشگاه جیاوتونگ شیآن و مؤسسه فناوری هاربین هستند.
آشنایی با این دانشگاههای برتر، به متقاضیان تحصیل در چین کمک میکند تا از بین گزینههای متعدد، بهترین انتخاب را داشته باشند. البته باید توجه داشت که چین دارای صدها دانشگاه معتبر است و هر کدام ممکن است در رشتهای خاص سرآمد باشند. به همین دلیل، اگر به دنبال بهترین دانشگاه برای رشته تحصیلی خود هستید، مشاوران موسسه اعزام دانشجوی علمی نو میتوانند با بررسی دقیق رزومه و علاقهمندیهای شما، مناسبترین دانشگاه را معرفی کرده و در مسیر پذیرش و ویزا همراهیتان کنند.
حال، برویم تا با این دانشگاهها آشنا شویم.
دانشگاه چینهوا
با رتبه جهانی 20 و رتبه کشوری 3 در چین در سال 2025، دانشگاه چینهوا (Tsinghua University) در پایتخت چین، پکن، واقع شده است و عضو لیگ C9 به شمار میرود. چینهوا که در سال 1911 تاسیس شده است، حالا بیش از 46 هزار دانشجو دارد که نزدیک به 2700 نفر دانشجوی بینالمللی موفق به دریافت پذیرش تحصیلی شدهاند. با توجه به جدیدترین رتبهبندیهای دانشگاههای جهانی QS بر اساس رشته، دانشگاه چینهوا در رشتههای معماری، مهندسی عمران، مهندسی برق، مهندسی مکانیک و علوم مواد، در رتبههای برتر جای دارد و در سه مورد از آنها بین 15 دانشگاه برتر دنیا قرار میگیرد.
این دانشگاه حدود 50 دپارتمان مختلف دارد که رشتههایی از جمله علوم انسانی، پزشکی، تاریخ، فلسفه، حقوق، اقتصاد، مدیریت و هنر را شامل میشوند. تمرکز اصلی دانشگاه چینهوا بر روی مقطع کارشناسی ارشد است، به طوری که برای این مقطع نزدیک به 200 برنامه تعیین کرده است؛ در حالی که تعداد برنامههایش برای کارشناسی و دکتری به ترتیب 62 و 181 مورد است.
دانشگاه پکن
دانشگاه پکن (Peking University) به عنوان یکی از رقبای قدرتمند در میان بهترین دانشگاه های چین، در اصل یک دانشگاه تحقیقاتی باپرستیژ است که به لیگ C9 چین تعلق دارد. این دانشگاه در سال 1898 در پکن تاسیس شده است و هر ساله به تعداد زیادی دانشجوی بینالمللی پذیرش تحصیلی ارائه میکند. دانشگاه پکن از سال 1981، به صورت مداوم با دانشگاه فرای برلین در آلمان همکاری داشته است؛ علاوه بر سطح علمی بالای دانشگاه پکن، محوطه و ساختمانهای دیدنی آن که از معماری سنتی چینی الهام گرفتهاند و بناهای خیرهکنندهای را در معرض نمایش قرار دادهاند.
دانشگاه پکن رتبه 14 ام را در دنیا دارد و در جایگاه اول بهترین دانشگاه های چین به شمار میرود. دانشگاه پکن 12 دپارتمان و 30 کالج مختلف دارد و در رشتههایی از جمله علوم ریاضی، شیمی، فیزیک، علوم زمینی و فضایی، تاریخ، باستانشناسی، مدیریت موزه، نرمافزار، روزنامهنگاری، زبان و ادبیات چینی و روانشناسی میتوان از دانشگاه پکن پذیرش تحصیلی دریافت کرد.
دانشگاه فودان
یکی دیگر از بهترین دانشگاه های چین، هم بر اساس رتبههای دانشگاههای جهان (که در آن رتبه 39 دنیا را دارد) و هم بر اساس رتبهبندیهای چین، دانشگاه فودان (Fudan University) است. دانشگاه که عضور لیگ C9 چین است، نزدیک به 32 هزار دانشجو از این دانشگاه پذیرش تحصیلی دریافت کردهاند؛ حدود 3 هزار نفر از آنها را دانشجویان بینالمللی تشکیل دادهاند.
دانشگاه فودان که در سال 1905 با نام مدرسه عمومی فودان تاسیس شده است، دارای 4 پردیس با نامهای پردیس ژانگجیانگ، پردیس جیانگوان، پردیس فنگلین و پردیس هاندان است و برای بخشی از دانشجویان خود خوابگاه هم در نظر گرفته است. در سال 2018 دانشگاه فودان در 30 رشته در میان دانشگاههای برتر دنیا قرار داشت و بهترین عملکردش در رشتههای زبانهای مدرن، شیمی، کسب و کار و مدیریت، علوم مواد و علوم سیاسی است. در دانشگاه فودان چین میتوان از رشتههایی از جمله زبان و ادبیات چینی/انگلیسی، تاریخ و فرهنگ چینی، فلسفه، سیاست بینالملل، جامعهشناسی، روانشناسی، اقتصاد، حسابداری، بازاریابی، ریاضیات و فیزیک پذیرش تحصیلی دریافت کرد.
دانشگاه علوم و فناوری چین (USTC)
دانشگاه علوم و فناوری چین با نام اختصاری USTC یک دانشگاه تحقیقاتی ملی است که در استان آنهویی، شهر هیفی قرار گرفته است. این دانشگاه عضوی از لیگ C9 چین است و رتبه جهانی 133 را به خود اختصاص داده است (2025). دانشگاه USTC به منظور تقویت تحصیلات علوم و فناوری در سال 1952 در چین تاسیس شده است. این دانشگاه اکنون به 30 هزار دانشجو پذیرش تحصیلی ارائه کرده است که نزدیک به 3 هزار نفر از آنها خارجی هستند.
دانشگاه علوم و فناوری چین دارای 15 دانشکده است و عمدتا رشتههای علوم فیزیک، علوم تجربی، مهندسی نرمافزار، و فناوری الکترواپتیک را به دانشجویان خود ارائه میدهد. همچنین میتوان در رشتههای مهندسی عمران، مهندسی محیط زیست، متالورژی، اقتصاد، مدیریت، علوم انسانی، و مطالعات خارجی از این دانشگاه پذیرش تحصیلی دریافت کرد.
دانشگاه علوم و فناوری چین دارای دو آزمایشگاه ملی هم هست و از این نظر در تمام چین نظیر ندارد. یک کتابخانة بزرگ، یک شبکة کامپیوتری پیشرفته و یک بیمارستان مخصوص برای دانشجویان، کارکنان و خانوادههای آنهم هم در این موسسه جای گرفته است که در کنار کارهای درمانی، به دانشجویان پزشکی هم آموزشهای ویژه میدهد.
دانشگاه جیائو تونگ شانگهای
دانشگاه جیائو تونگ شانگهای (Shanghai Jiao Tong University) با نام اختصاری (SJTU) یکی از موسسان آموزش عالی چینی است که تاریخی غنی و شهرتی جهانی دارد. SJTU با 120 سال سابقة درخشان، حالا یکی از موسسات برتر تحقیقاتی بینالمللی چین به شمار میرود که در سال 2025 رتبة جهانی 45 را کسب کرده است.
دانشگاه جیاتو تونگ دارای 31 دپارتمان، 31 موسسه تحقیقاتی، 13 بیمارستان، و 2 موسسه تحقیقات پزشکی است و سالانه نزدیک به 17 هزار دانشجوی لیسانس، 15 هزار دانشجوی ارشد و 9 هزار دانشجوی دکتری ثبتنام میکند که از میان نزدیک به 3 هزار نفرشان دانشجوی خارجی هستند. از این دانشگاه در 9 رشته اصلی میتوان پذیرش تحصیلی دریافت کرد: اقتصاد، حقوق، ادبیات، علوم، مهندسی، کشاورزی، پزشکی، مدیریت و هنر. از نظر پروژههای ملی و همچنین میزان بودجه تحقیقاتی، SJTU رتبه اول را در چین دارد.
دانشگاه ژجیانگ
دانشگاه ژجیانگ (Zhejiang University) به اختصار (ZJU) یکی از موسسات آموزش عالی پیشروی چین و همچنین یکی از قدیمیترین دانشگاههای این کشور است؛ ریشههای این دانشگاه را میتوان در سال 1897 و تاسیس آکادمی کویشی جستجو کرد. ژجیانگ که در شهر هانگژو قرار گرفته است، دارای هفت دپارتمان و 36 دانشکده است. سالانه 45 هزار دانشجوی دوره لیسانس از این دانشگاه پذیرش تحصیلی دریافت میکنند که 60 درصد از آنها تحصیلات خود را ادامه میدهند. رتبه جهانی دانشگاه ژجیانگ 47 است. در دانشگاه ژجیانگ میتوان از رشتههایی نظیر علوم اجتماعی، هنر و علوم انسانی، مهندسی و فناوری، علوم زیستی، کسب و کار و اقتصاد، حقوق، پزشکی، روانشناسی، علوم پایه، علوم کامپیوتر و آموزش پذیرش تحصیلی دریافت کرد.
دانشگاه نانجینگ
دانشگاه نانجینگ (Nanjing University) که در سال 1902 تاسیس شده است، یکی از بهترین دانشگاه های چین به شمار میرود که دارای رتبة جهانی 145 در سال 2025 بوده است. این دانشگاه که یکی از اعضای لیگ C9 به شمار میرود، در شهری با همین نام در استان جیانگسو واقع شده است.دانشگاه نانجینگ روی هم رفته 21 دانشکده دارد و میتوان در مقاطع لیسانس، فوق لیسانس و پژوهش از این دانشگاه پذیرش تحصیلی دریافت کرد. یکی از بزرگترین کتابخانههای چین در دانشگاه نانجینگ قرار گرفته است که حاوی بیش از 4.5 میلیون کتاب است. دانشگاه نانجینگ فعالیتهای خود را در سه پردیس متفاوت ارائه میدهد: گولو در مرکز شهر، پوکو در سواحل شمالی رودخانة یانگتسه، و ژیانلین که پردیس بینالملل است و در شرق شهر جای گرفته است.
دانشگاه شیان جیائوتونگ
دانشگاه شیان جیائوتونگ (Xi’an Jiaotong University) موسسه آموزشی ملی مهم در چین است که تحت سرپرستی مستقیم وزارت آموزش این کشور قرار دارد. پردیس اصلی دانشگاه شیان جیائوتونگ در سال 1896 در شانگهای تاسیس شد، اما در سال 1956 موسسه به دو نهاد متفاوت تقسیم شد: دانشگاه شانگهای جیائو تانگ و شیان جیائوتانگ. دانشگاه شیان جیائوتونگ از اولین دانشگاههای پروژههای 211 و 985 دولت چین برای توسعه دانش و تحقیقات بوده است و دارای رتبه جهانی 295 در میان دانشگاههای برتر دنیاست. عضویت دانشگاه شیان جیائوتونگ در لیگ C9 آن را در زمره بهترین دانشگاه های چین قرار میدهد.
دانشگاه شیان جیائوتونگ سالانه به حدود 37 هزار دانشجو پذیرش تحصیلی ارائه میکند که از این میان 7 درصد دانشجوی خارجی هستند و در رشتههای علوم اجتماعی، مهندسی و فناوری، آموزش، هنر و علوم انسانی، حقوق، پزشکی، علوم کامپیوتر، کسبوکار و اقتصاد، علوم زیستی، علوم پایه و روانشناسی به ادامه تحصیل میپردازند.
موسسه فناوری هاربین
موسسه فناوری هاربین (Harbin Institute of Technology) یا به اختصار HIT در سال 1920 تاسیس و در سال 1954 به عنوان یکی از شش دانشگاه کلیدی ملی چین از سوی وزارت آموزش عالی چین انتخاب شد. در سال 2009 موسسه فناوری هاربین وارد لیگ C9 چین هم شد و حالا یکی از بهترین دانشگاه های چین در آموزش عالی به شمار میرود. در سال 2025 موسسه فناوری هاربین در رتبههای 252 جهانی قرار داشته و در لیگ C9 چین هم جای گرفته است.
تمرکز اصلی موسسه فناوری هاربین روی علوم، مهندسی و پژوهش است و بیش از 2000 برنامه تحصیلی در دوره لیسانس و 1900 برنامه در دوره فوق لیسانس اراده میدهد. سالانه 40 هزار دانشجو موفق به دریافت پذیرش تحصیلی از موسسه فناوری هاربین میشوند و در یکی از سه پردیس آن، یعنی پردیس هاربین، پردیس ویهای و پردیس شنژن مشغول به تحصیل میشوند. از میان دانشجویان موسسه فناوری هاربین، حدود 12 درصد دانشجوی بینالمللی وجود دارد که در رشتههایی ازجمله علوم اجتماعی، علوم پایه، علوم زیستی، علوم کامپیوتر، حقوق و اقتصاد تحصیل میکنند.